Bomen zijn belangrijk voor het milieu en verfraaien de omgeving. Toch kan het voorkomen dat bomen moeten wijken, de meest voorkomende reden is dat de openbare veiligheid in het geding is.

Dat een boom gevaar oplevert kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn stormschade, wortelsterfte (waardoor de boom kan omwaaien) en een verrotte stam of stamvoet. Deze oorzaken zijn soms niet direct van buitenaf zichtbaar, daar is nader onderzoek voor nodig.

Bij het kappen van de boom wordt er eerst naar de situatie ter plekke gekeken. Elke boom is uniek, daarom vraagt ook elke boom om een andere aanpak. Per situatie wordt bepaald hoe de boom gekapt gaat worden.

Er kan gekozen worden om de stukken vrij naar beneden te laten vallen. Verder kunnen de stukken met een telescoopkraan naar beneden getakeld worden.

Het kappen van een grote boom door deze in stukken naar beneden te halen.

 

Stobben frezen
Na het kappen van de boom blijft de stob achter. Deze kan, indien gewenst, verwijderd worden door de stob weg te frezen. Hierbij wordt de stob vermalen tot kleine stukjes hout. Na het frezen blijft er slechts een hoop fijn gemalen hout over. Het voordeel van deze werkwijze is dat er op de plek van de oude boom weer een nieuwe boom geplant kan worden.

Bij het stobben frezen wordt gebruik gemaakt van de Steyr-Hemos combinatie voor het grove werk en de mobiele Fermex driewieler stobbefrees voor het fijnere werk.

Het frezen van stobben door middel van een stobbefrees gekoppeld aan een tractor.